29. 2. - 10. 3. 2024
26 990
letenka cca 9000 Kč
více
29. 2. - 10. 3. 2024
Již proběhlo

Kungsleden - Královská stezka

Nadechni se mrazivého vzduchu, připni pás od naložených saní a vyjeď do stopy mířící na jih.

Expedice #1038
11 dnů29. 2. - 10. 3. 2024
Evropa, Polární oblastiŠvédsko
9Účastníků
Náročnost
4 z 5
Krajina daleko za polárním kruhem je synonymem rozlehlosti a klidu. V zimním období bývá drsná a nehostinná. Přesto se v ní tu a tam najdou lidé toužící spatřit polární záři, večeřet v útulné chatičce i choulit se před mrazem v péřovém spacáku. Může se to zdát jako bláznovství vyrazit v zimě za ještě větší zimou, ale zkušenosti mi říkají, že slovíčko "zima" je velmi relativní pojem. Jinak řečeno, člověk si zvykne na všechno a dokáže svoji komfortní zónu posunout někam hodně, hodně daleko. A pak se stane to, že přestaneš vnímat "zápory" spojené s chladným prostředím a začneš sklízet benefity, které ti krajina severního Laponska nabízí. 


Sever Švédska je oblastí sobů, Sámů, ledovcem tvarovaných údolí a stolových hor. Drsná ve své kráse. Často se musíš poprat se silným větrem, sněžením či brzkým soumrakem, ale vše ti večer vynahradí polární záře, pro jejíž sledování je Laponsko jednou z nejlepších destinací na světě, jelikož je tady viditelná až 200 dnů v roce. Nevím, jestli je to zimními podmínkami či polohou, ale západy slunce jsou tady takové, že se člověku otisknou do paměti, a to hodně hluboko. "Královská cesta", je opravdovou výzvou i v létě a v zimě je tím pravým prostředím, které nabízí možnost proniknout do krás a strastí polárních výprav. Celá trasa měřící bezmála 500 km začíná v Abisku a táhne se přes NP Sarek až pod polární kruh. Míjí nejvyšší vrcholy Švédska i rozlehlá jezera, přes které lze v zimě bez obav přejet. Řadu nocí přespíme v útulných chatách, roubenkách zařízených ve švédském stylu - se saunou, krbem a výhledem do zasněžené krajiny.

4
5
Výsadkář
Náročnost
Výstupy, náročné přechody a nadmořská výška
Akce je určená těm, kteří již mají zkušenosti se zimními treky, dlouhodobějším spaním na sněhu a těm, kteří se nebojí výzvy a nezaleknou se nekomfortu. Čeká nás 110 km dlouhá trasa v polárních podmínkách, kdy si vše potáhneme na saních. Teploty zde mohou klesnout až k -30°C, přičemž tři noci strávíme venku ve stanu. Velký důraz se klade na fyzickou přípravu a na vybavení. Vzhledem k náročnosti budeme mít k dispozici satelitní komunikátor a kdykoliv si budeme moci na pomoc zavolat sněžný skútr.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Největším nepřítelem bude zima. V tomto ohledu je nutné se kvalitně připravit na teploty hluboko pod bodem mrazu. Průměrné teploty se tu pohybují okolo -20°C. Zajištění kvalitního vybavení tedy bude jedním z hlavních témat domluvy s průvodcem (jde především o kvalitně zateplené boty a rukavice). Ze zkušenosti z minulé výpravy ovšem nemusíš mít strach - veliká část výbavy se dá zapůjčit. Ve Švédsku také funguje kvalitní záchranná služba a nemocnice. V případě potřeby se může pomocí satelitního komunikátoru přivolat skútr.

Víza a režim vstupu

Na výpravu si prosím vezmi dva platné cestovní doklady (občanka, pas), abychom předešli nepříjemným situacím v případě ztráty.

Doprava

Letecky z Prahy do Stockholmu. Tady nastoupíme do lůžkového vozu a přes noc se pohodlně vyspíme ve vlaku směr Abisko. Vyhneme se tak náročným transferům a noci na letišti. Z Abiska zahájíme na běžkách celý trek. Na konci treku ve vesnici Nikkaluokta nás odveze autobus zpět do Kiruny, odtud opět vlakem do Stockholmu a letecky zpět.

Ubytování

Ubytování je zařízeno v cíli treku ve vesnici Nikkaluokta. Na trase jsou otevřené chaty. Pro lepší ceny ubytování je žádoucí, aby se člověk registroval do švédského klubu turistů. Expedition Club hradí ubytování na trase pouze do výše sazby určené pro registrované členy švédského klubu turistů. Vzhledem k tomu, že vyrážíme z kraje sezóny, některé chaty mineme ještě zavřené. Celkem tři noci tak strávíme venku. Pro větší pohodlí s sebou povezeme společenský stan Hilleberg Altai XP.

Stravování

Stravování je na každém účastníkovi. Většinu jídla si povezeme na saních nebo v batohu. V některých chatách je ale možné zásoby dokoupit, případně si dát místní večeři a ochutnat tak švédskou kuchyni. Během večerů bez chaty budeme vařit na vařičích.

Vybavení a půjčovna

Na akci bude zapotřebí kvalitní výbava do zimy, především zateplovací vrstvy, zateplené boty, kvalitní spací pytel a karimatka, stan, který obstojí proti větru a pulky (expediční saně). Pokud nenapadne hodně sněhu, dá se celý trek absolvovat pěšky. Pokud napadne hodně prašanu, budou se hodit sněžnice nebo lyže. Části polárnické výbavy ti můžeme zapůjčit ZDE

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Společný sraz na letišti a doprava přes Stockholm do Kiruny. Ve Stockholmu přesedneme na vlak a v lůžkových vozech se vydáme na dalekou cestu na sever. Ušetříme si tak náročné přestupy a noc na letištích a do Abiska dorazíme odpočatí a plní výhledů na severskou krajinu.

2. den

Příjezd do Abiska. Odpoledne strávíme ve městě a porozhlédneme se tu, dokoupíme nutné zásoby a vybavení a přespíme v místním guesthousu.

3. den

Zapřáhneme za sebe saně a vyrazíme na Královskou trasu směrem na jih. Naším prvním cílem bude necelých 14 km vzdálená chata Abiskojaura oplývající krbem a saunou. Chaty jsou často stroze zařízené a je nutný vlastní spacák, ale k místní krajině a životnímu stylu to krásně sedí. Posedíme u čaje a s trochou štěstí se pokocháme polární září.

4. den

Čeká nás dlouhá dvacetikilometrová etapa rozlehlými údolími, ve kterých nám budou dělat společnost jen stáda sobů. Cílem je chata Alesjaure. U té sice najdeme základní zázemí, bude ovšem se vší pravděpodobností zavřená. Strávíme tak první noc jako praví polárníci venku na sněhu.

5. den

Krátká etapa k chatě Tjaktja vede v zimě skoro celou dobu po zamrzlé řece. Při větším množství sněhu si to ani neuvědomíme :-) Chata Tjaktja také otevírá až později v sezóně, strávíme proto druhou noc venku ve stanu. Spát více nocí za sebou v zimě je vždy krokem k posunutí svých dovedností a komfortní zóny - zde je k tomu skvělá příležitost s nouzovou chatou za zády.

6. den

Po dvou studených nocích se odměníme útulnou a vytopenou chatou Salka. Usušíme věci, rozmrazíme prsty na nohou a pořádně si odpočineme před dalším pokračováním. Nic nám také nebrání rozehřát se v sauně, jsme přeci ve Švédsku.

7. den

Dlouhé údolí lemující vrchovinu Kebnekaise se dnes skloní především z kopce. Jednodušší etapa nám tak dá možnost načerpat síly před poslední polární nocí ve stanu. Chata Singi je také ještě uzavřená, využijeme z ní tak jenom kadiboudu. Touto dobou už ale budeme mít se spaním venku řádnou praxi a nic nás nezarazí.

8. den

Je před námi dlouhý den, lehce přes dvacet kilometrů podél úpatí Kebnekaise - nejvyšší švédské hory pokryté ledovcem. Večer dorazíme do Kebnekaise Mountain Hut, asi nejlépe zařízené chaty na naší trase. V létě i v zimě je výchozím bodem pro zdolání nejvyššího vrcholu Švédska a se skupinkou, jako jsme my, si tu dovedou poradit. Můžeme se rozmazlit skvělou večeří, saunou a pohodlnými postelemi. Po několika nocích venku nám to zajisté přijde vhod.

9. den

Poslední etapou se odkloníme z Královské cesty a zamíříme východně k osadě Nikkaluokta. Z tohoto místa totiž vyráží pravidelný autobus do Kiruny. Poslední etapa není nejkratší, ale zavede nás projetou cestou až do příjemného ubytování v teple.

10. den

Přesuneme se autobusem do Kiruny. Ještě ten večer nasedneme na noční vlak a necháme se odvézt až na jih do Stockholmu.

11. den

Návrat ze Stockholmu letecky do Prahy.
ukázat další dny

Tvůj průvodceEva Mariánková

Bezprostřední dobrodruh
freeridistka
skialpinistka
milovnice vysokých hor

Evka je blázen do hor a cestování. Nejsou jí cizí dlouhé horské přechody, prašan vířící pod lyžemi, ani lano, cepíny a exponovaný terén vysoko v horách. Často ji také najdeš s úsměvem usazenou v seakajaku nebo u ohně s přáteli. Evka je prostě stejným tulákem a dobrodruhem jako my.

Detail průvodce
Ondřej Švirák

Garant výpravy

Ondřej Švirák

Co je v ceně

  • 1x ubytování v cíli ve vesnici Nikkaluokta
  • 1x ubytování v Abisku
  • 3x ubytování na chatách na trase
  • Registrace do klubu švédských turistů
  • Jízdenka nočním vlakem Stockholm - Abisko - Kiruna - Stockholm
  • Pronájem společenského stanu Hilleberg Altai XP
  • GPS zařízení s možností oboustranné komunikace s platným pojištěním pro záchranou akci
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práce má a mých kolegů
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenka na trase Praha - Stockholm
  • Individuální pojištění
  • Polární vybavení (saně a lyže)
  • Jídlo
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?