20. 2. - 6. 3. 2024
25 990
letenka cca 30000 Kč
více
20. 2. - 6. 3. 2024
Již proběhlo

Mongolsko - přechod zamrzlého jezera Khovsgol

Třeskuté mrazy, praskání ledu, saně za zády a 150 km dlouhé kluziště před tebou. Dokonalá mentální očista.

Expedice #1025
16 dnů20. 2. - 6. 3. 2024
Asie, Polární oblastiMongolsko
9Účastníků
Náročnost
4 z 5

Tato expedice tě zavede hluboko do vnitrozemí euroasijského kontinentu, daleko od civilizace a hluboko pod bod mrazu. Za cíl máme přechod největšího jezera v Mongolsku - Khovsgol Lake (Chövsgöl núr). Společně přejdeme jezero od severu k jihu trasou dlouhou 150 km. Po celou dobu expedice si všechny věci potáhneme sami na saních a budeme se prát s mrazy, které touto dobou mohou klesnout i pod -30 °C. Samotný přechod bude trvat zhruba týden. Aby toho nebylo málo, pokusíme se ještě před tím vystoupit na nejvyšší horu pohoří Sajany - Munku Sardyk (3491 m n.m.). Toto pohoří zvedající se při severním cípu jezera vytváří nezapomenutelný horizont, kterým se budeme v prvních dnech přechodu kochat. Výstup na tuto horu v zimě, navíc z mongolské strany, bude sám o sobě zajímavým počinem. Abychom nezůstali pouze u bičování mrazem, tak první týden v březnu se v okolí jezera koná tradiční Khovsgol Ice Festival, který nám zajistí zajímavé zpestření po týdnu v mrazáku a určitě nám dohodí někoho z místních k hlubokým filosofickým rozhovorům nad sklenkou vodky.

Proč to děláme?

Hádám, že teď spoustě z vás v hlavě vyvstala otázka: "Proč bych měl/a jet do Mongolska a jít týden v třeskutých mrazech přes zamrzlé jezero, kde nic není?". Na první pohled se to může zdát jako hloupý nápad, ale opak je pravdou. Týden budeme existovat pouze v souznění s přírodou a našimi myšlenkami.  Naladíme smysly na tóny praskajícího ledu a základní životní potřeby a beze shonu budeme vnímat okolní krajinu a vymažeme si na tu dobu z hlavy všechen mentální šum. Dává to smysl? 

4
+
5
Výsadkář
Náročnost
Výstupy, náročné přechody a nadmořská výška

Polární expedice mají dvě roviny náročnosti. Tu fyzickou, kdy musíš být schopný ujít celou vzdálenost s polárnickými saněmi plnými materiálu, čelit překážkám, které připraví příroda a v neposlední řadě mít rezervy na případné problémy. Tou druhou je náročnost psychická. Polární prostředí vytváří neustálý nekomfort, který vyžaduje jistou houževnatost a zkušenosti. Morálka v týmu je stejné důležitá, jako naše fyzická kondice.
Teploty na jezeře můžou v zimě klesat k -40 °C, pravděpodobněji se budou držet okolo -20 °C. Připraveni ale musíme být na vše. Budeme po celý týden spát venku na otevřené ploše, tudíž nás může zastihnout i velký vítr. Dalším možným aspektem, který může klást nároky na tvé schopnosti, je výstup na Munku Sardyk. Výstup není sám o sobě technicky náročný, ale budou se hodit mačky a možná i cepín. Kdo nechce vrcholit, může počkat ve vesnici.

zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Největší objektivní nebezpečí představují kruté mrazy a možné vichřice. Jak bylo řečeno, teploty se mohou dostat i k -40 °C a v kombinaci s možným větrem to nevěstí nic dobrého :-) Proto je velmi důležitá dobrá materiální příprava. Led se určitě neproboří, bude mít až dva metr tloušťky. Poneseme s sebou satelitní zařízení pro oboustrannou komunikaci, přes které bude možné náš pohyb celou dobu sledovat. Krom toho je na polovině jezera i GSM signál. Po jezeře jezdí v zimě vozidla, a proto není problém si kdykoliv zavolat odvoz nesmrtelnou Buchankou - UAZ.

Výpravě bude zároveň předcházet společné potkání spojené s konzultacemi ohledně výbavy.

Víza a režim vstupu

Pro občany České republiky je pro vstup na území Mongolska nutný cestovní pas (s minimální platností 6 měsíců přesahující dobu odletu ze země). Dále platí vízová povinnost. Podmínky pro vystavení víz najdete - ZDE. Cena je 60 euro. Doporučuji ti obstarat si očkování proti žloutence typu A a B. Očkování proti břišnímu tyfu je na zvážení. Očkování zde není povinné žádné. Nikdo to tedy na letišti nebude kontrolovat ani po tobě nic kdekoliv vyžadovat, ale zdraví máme přeci jen jedno. 

Doprava

Letecky do Ulanbátaru. Letenka není v ceně výpravy. Veškerá další doprava na místě už ano. Cena letenek se pohybuje okolo 30000 Kč

Ubytování

Venku ve stanu. Jinak v jurtách, u místních v guesthousech a v hromadné dopravě. Veškeré ubytování je v ceně výpravy. Výbavu na spaní společně zkonzultujeme na schůzkách před expedicí.

Stravování

Jídlo na přechod si povezeme z ČR. Budeme potřebovat hlavně dehydratované jídlo, které v Mongolsku jen tak neseženeme. V civilizaci vyzkoušíme místní speciality, které ne každému chutnají, ale já osobně se na ně těším, protože k tomu neodmyslitelně patří.

Vybavení a půjčovna

Výbavu budeme společně konzultovat. Minimálně jednou se před výpravou všichni potkáme a probereme veškeré potřebné vybavení, případně budeme konzultovat s průvodcem individuálně. Krom osobní výbavy, oblečení, spacáku, karimatky atd budou zapotřebí polárnické saně a nesmeky. Zapůjčení polárnických saní, vč. postrojů je v ceně výpravy. Podle aktuální předpovědi zvážíme i lyže, příp. sněžnice. Pravděpodobně ale půjdeme po odkrytém ledu.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z Prahy - Vídně do Ulánbátaru.

2. den

Přílet do Ulanbátaru. Projdeme si město, ubytujeme se na noc a využijeme zbytek dne k zajištění dopravy směrem k Moronu a jezeru Khovsgol. Dokoupíme benzin do vařičů, plynové bomby a případně další vybavení. Pokud to stihneme, navštívíme Gandan Khiid - největší budhistický klášter na území Mongolska, příp. muzeum národní historie.

3. den

Celodenní doprava k jezeru. Cesta místní dodávkou je dobrodružstvím sama o sobě, rozdělíme si ji alespoň dobrým jídlem ve městě Murun. Pokud poletí letadlo, můžeme zvážit i tuto variantu dopravy, ovšem vnitrostátní přelet není v ceně.

4. den

Příprava expedice + transport na sever jezera.  Večer už strávíme ve stanech v táboře pod horou Munku Sardyk 3491 m n.m.

5. den

Pokud bude dobrá podmínka, v rámci jednoho dne vystoupíme na Munku Sardyk 3491 m n.m.. Bude záležet na množství sněhu. Pokud ho bude přehršel, tak výstup bohužel necháme příští výpravě. Při expedici 2018 jsme ale sněhu měli málo a výstup byl relativně pohodový.

6. - 11. den

Šestidenní přechod jezera Khovsgol - 150 km. Vodní plocha je nevyzpytatelným terénem, může nabídnout hladký led po kterém přímo poběžíme, nebo nám do cesty postaví tarasy z nahrnutého ledu. Budeš usínat s tóny praskajícího ledu a trnout, jestli praskliny neběží přímo pod tvým stanem. Nemusíš se ale bát, tloušťka ledu tu dosahuje i dvou metrů :). Po přejití jezera si dáme horkou lázeň v místní veřejné sauně.

12. den

Navštívíme Khovsgol Ice Festival, kde místní vysekávají do ledu sochy, pořádají na ledě zápasy a závody na spřeženích.Tyto dny nám zároveň slouží jako rezerva v případě špatného počasí.

13. den

Celodenní cesta po zemi do Ulánbátaru. Případně letecky.  Pokud k nám bude počasí milostivé a stihneme přejít jezero dříve v okolí Moronu jsou i další zajímavá místa, která se dají navštívit. Např. 2 denní tour za mongolskými pastevci sobů.

14. den

Je dobré být v Ulánbátaru o trochu dříve. Člověk nikdy neví, co se na dlouhé cestě od jezera Khovsgol může stát. Nákup suvenýrů, prohlídka města. Odlet domů. 

15. den

Přílet domů

ukázat další dny

Tvůj průvodcePavlína Adam

Přírodovědkyně
trekařka
pohodářka
paní „nic není nemožné“

Dělat věci ve velkém stylu, takhle to Pája v životě má. Když pracovat, tak PRACOVAT, když cestovat, tak CESTOVAT! Dva roky prázdnin, a ještě k tomu skoro non-stop v horách. Taková utopie. Ne ovšem, pokud jsi bývalá ředitelka výzkumu na Ministerstvu zemědělství a zároveň holka, která když se pro něco rozhodne, tak to udělá a basta.

Detail průvodce
Vít Dubec

Garant výpravy

Vít Dubec

Co je v ceně

  • Ubytování v Mongolsku min. 5x (ubytování navíc v případě změn programu, dle domluvy na místě) 

  • Veškerá doprava na místě
  • Permit do pohraniční oblasti
  • Zajištění zkušeného licencovaného horského průvodce 
  • Individuální konzultace před expedicí.
  • Zapůjčení polárnických saní a postrojů, příp. maček na výstup na Munku Sardyk.
  • Satelitní zařízení Garmin InReach pro oboustrannou komunikaci a sledování
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, lano, opravná sada)
  • Mapové podklady
  • Práci mou a mých kolegů
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Leteckou dopravu (cca 30.000 Kč)
  • Vízum (cca 60 eur)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?