21. 6. - 23. 6. 2024
200
více
21. 6. - 23. 6. 2024
Již proběhlo

Víkendovka - Bayerischer Wald

Expedition club je především komunitou. Víkendovky proto organizujeme pro naše členy zdarma. Tuto konkrétně pod vedením účastníků našeho kurzu horského průvodce.

Expedice #1208
3 dny21. 6. - 23. 6. 2024
ČeskoČeská republika
8Účastníků
Náročnost
2 z 5

Českou stranu Šumavy už pravděpodobně znáš a štvou tě na ní dlouhé asfaltové úseky, ale zavítal jsi někdy na tu německou, zvanou Bayerischer Wald? Pojďme ji prozkoumat spolu! Letní prázdniny se kvapem blíží a pokud si chceš užít hory bez extrémních davů lidí, máš poslední šanci.

Společně se vydáme do národního parku Bayerischer Wald, který navazuje na českou Šumavu. Vzhledem k přísným podmínkám pobytu na území NP, častým hlídkám a nefunkční chatě na hřebeni si necháme zajít chuť na přechod hřebene, a místo toho využijeme zázemí malebného kempu uprostřed přírody. Každá mince má 2 strany a ta dobrá zpráva je, že nebudeš muset 2 a půl dne vláčet na zádech celý svůj dům :). V rámci víkendovky spolu vyjdeme na Grosser Rachel a na Grosser Falkenstein. Po cestě se budeme kochat ledovcovými jezery a slatěmi, a taky se půjdeme podívat na oboru s vlky a červenými jeleny. Ještě váháš?

Víkendovky pod vedením účastníků kurzu horského průvodce

Víkendové výpravy jsou pravidelnou součástí naší činnosti. Jsou totiž cestou, jak se naši členové můžou potkat a užit si pár dní v přírodě. Víkendovky proto organizujeme bez nároku na zisk, pouze pro stmelení naší komunity. Tuto víkendovku vede Markéta, účastnice našeho kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně, patří totiž k nám stejně jako průvodci a aktivní členové.
2
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno. Čekají nás jednodenní výlety na lehko do 25 km s převýšením cca 1000 výškových m. 
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Sejdeme se v pátek ve 14:30 v Železné Rudě. Dá se sem dopravit pohodlně vlakem z Prahy (z Brna to je vlakem na celý den...). Pro realizaci plánů budeme potřebovat 2 auta (průvodkyně bere jedno z nich), abychom se mohli přemisťovat mezi kempem a výlety.

Ubytování

Budeme spát ve vlastních stanech, v případě krásného počasí možná pod širákem nebo ve ždáráku v kempu Scheuereck. Stan, spacák a karimatku vem určitě s sebou!

Stravování

Ve vlastní režii. Obědy formou vlastní svačiny. Po oba dny bude možnost zastavit se na horské chatě na malé občerstvení. V kempu žádné občerstvení není. Večeře a snídaně si uvaříme na vařiči v kempu. Doporučuji vytvoření skupinek pro vaření v kempu.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Sejdeme se ve 14:30 v Železné Rudě. Autodopravu domluvíme předem, popřípadě můžete využít vlakové spojení a nabereme vás po cestě. Poté se domluvíme a dle preferencí skupiny vyrazíme na 6 km okruh a to buď k Čertovu jezeru, nebo na kopec Svaroh. Po tomto minivýletu se přesuneme do kempu, postavíme stany a uvaříme večeři, u které probereme sobotní výlet. Pokud někdo vezme kytaru, tak si i zazpíváme :) Přítomnost ohniště, stejně jako povolení rozdělat oheň je však nejisté.

2. den

Ráno nás snad probudí sluneční paprsky a po snídani se přesuneme auty pod Grosser Rachel (1453 m), což bude náš dnešní cíl. Čeká nás celkem 27 km s převýšením 1000 m. Trasa nás zavede na vyhlídku na slať, kolem pár vodopádů, Roklanského jezera a na samotný vrchol Grosser Rachel (neboli Roklan). Z něj už nás čeká jen klesání zpět k autu a přesun zpět do kempu. Po dnešním výletu určitě budeme hladoví, tak si uvaříme večeři a probereme plán na neděli. 

3. den

Ráno se snad jen trochu rozbolavělí vykopeme ze spacáku a po snídani vše sbalíme do aut, která odvezeme do Ludwigsthalu na parkoviště. Dnešní první highlight je obora se zvířaty, kde uvidíme vlky, koně nebo horské krávy se zahnutýma rohama. Až se dostatečně pokocháme, tak vyrazíme vzhůru na náš dnešní nejvyšší bod - Grosser Falkenstein (1315 m). Nahoře si užijeme výhledy a po občerstvení budeme pokračovat po hřebeni, který nás dovede skrz horské lesy a louky až do našeho cíle - Alžbětína. Zde se rozdělíme na dvě části - jedna část dojede stopem nebo vlakem pro auta (cesta trvá 10 minut), a druhá část skupiny počká v nějakém místním podniku u kafe či piva. Chutím se meze nekladou. Až dorazí auta, tak se do nich poskládáme a rozprchneme se do našich domovů.
ukázat další dny

Tvůj průvodceEliška Morysková

Detail průvodce
Vít Dubec

Garant výpravy

Vít Dubec
  • Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk. 

Co je v ceně

  • Průvodce zajišťuje organizační a morální podporu
  • Nejnutnější náklady pro průvodce
  • Přespání v kempu

Co není v ceně

  • Doprava na místo srazu a domů po skončení akce (doporučujeme auty)
  • Jízdenka na vlak při zpáteční cestě k autu
  • Vlastní jídlo

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.

Ještě váháš?