Reference

Monika

Rumunské hory - Retezat - Poslední místo, průvodce: Honza Švábenský

Moje druhá akce s Honzou a je to pořád super - mladej, schopnej, talent - no co víc dodat.

Expe akce vřele doporučuji - bezva lidi, skvělá místa, zábava, relax, napětí, vypětí, vzrušení - prostě všechno, co člověk hledá, když chce vypadnout z civilizace a mít kolem sebe fajn partu lidí. Retezat byla moje druhá akce a pokud mě vezmete i na další, tak určitě ne poslední. Děláte to báječně!

Tom Tornádo Roubič

Rumunské hory - Retezat - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Ač šlo počasí proti nám, tak jsem si to užil na 100%. Výprava měla hodně dobrodružných prvků ) zejména pak poslední den v horách byl intenzivní. Ze zasněžených kopců, do zeleného údolí, skrz stezku Expedičního klubu skládající se z Xandrova pralesa, Švábenského louky a Švirákova výšvihu (tento úsek si později překřtil na 3,5 hodiny křoví v držce), to byl intenzivní zážitek! Osobně mě to bavilo! Když se z mlhy ozývalo himlhergot, krucinál, do prkýnka kdo tuhle zatracenou cestu vymyslel? nejednou to vykouzlilo úsměv na tváři, co jiného v tom bordelu taky zbývalo, že... než to brát pozitivně? ... zkrátka pěkný sportovní výkon na závěr výpravy. (dodatek ve Švirákově výšvihu byly vyslovovány a místy vykřikovány expresivnější výrazy ) ) Parádní! Dále děkuji, že jsme dostali možnost vrátit se do lepší země, než z které jsme odjížděli.... volby jste neposrali! Gratuluji!).

Petrovi dávám 10/10. Pěkně se o nás staral a celou výpravu měl pěkně připravenou. Naslouchal přáním skupiny, naštěstí v naší smečce nebylo žádné Déčko zájezdu , takže jsme se krásně domluvili. Nemám co vytknout. :)

Romana

Silvestr na Ukrajině a v Rumunsku - PLNO, průvodce: Jakub Frank

Výprava byla skvělá, moc jsem si to užila. Byla to moje první cesta s Expedition Clubem, ale rozhodně ne poslední :-) Nejlepší ze všeho byli lidi - naprosto boží! A průvodce Kuba byl super! :-) O všechno se postaral, i přesto že to bylo poprvé, co se tahle akce konala a místa neměl sám projetá.

 

Míša Šopáková

Rumunské hory - Retezat - Poslední místo, průvodce: Honza Švábenský

Rozhodně chválím organizaci, výběr trasy i zkušeného průvodce. Honza byl opravdu skvělý průvodce, myslím, že jsme nemohli mít lepšího :-) A krásné počasí byla jen třešnička... :-)

Toto byla má první zkušenost s Expeditionem a jsem nadšená. Kéž by byly všechny vaše akce jako tato. Hrozně jsem si ji užila. Každopádně už jsem přihlášená na další :-D

Vojta T.

Podzim na chalupě v Rumunsku a Ukrajině - PLNO, průvodce: Matěj Štrunc

Průvodce hodnotím - epicky líbilo se mi jak držel tak nějak akorát míru organizovanosti , tj. nebylo to všechno nalajnovaný jak zájezd s Fisherem, ale zároveň to nějakou štábní kulturu mělo. mě osobně se tohle líbilo a klidně bych snesl ještě více nejistoty , např. kde budeme večer spát, ale zase chápu, že to by nemuselo být pro každého. Navíc bylo vidět, že se Matěj vyzná. Osobně obdivuju, jak prostě někde zazvoní a domluví, že tam můžeme přespat. Aniž by uměl rumunsky.

Pochválil bych výběr účastníků, byl par excellence - úžasně jsme si sedli a věřím, že to byl hlavní důvod, proč se mi tak líbilo. Osobně jsem z nějakého důvodu čekal, že toho chození bude víc, ale i kdyby to byl nakonec jen ten jeden celodenní sobotní výlet, tak by mi to stačilo.

Bylo to Expe! A musím zjistit, jak ještě víc Expe by to mohlo být! :)

 

Kristián Slota

Rumunsko - Maramureš pod 24 let, průvodce: Lukáš Mádr

Celkovo dobre zorganizované. Páčila sa mi flexibilita čo sa týkalo trasy a plánu, prejdenej dĺžky každý deň, prispôsobenie sa skupine a podobne. Trekovanie veľmi pohodové, oddychové, veľmi fajn.

Lukáš bol veľmi príjemný, pohodový, nápomocný, veľmi super :).

Vladimíra Kastnerová

Velikonoce v Transylvánii - PLNO, průvodce: Matěj Štrunc

Líbil se mi pestrý program, akce byla velmi na pohodu a silně zážitková.

Matěj je skvělý člověk! Je velmi schopný organizačně, umí s lidmi výborně komunikovat a je velmi zodpovědný. Umí si poradit v každé situaci. Vyrazila bych s ním určitě i na další akci, za mě velká spokojenost.

Martin Šafránek

Rumunsko - Godeanu na sněžnicích, průvodce: Lukáš Mádr

Tato expedice byla výjimečná tím, že se uskutečnila daleko od civilizace bez jakéhokoli záchraného bodu, cesty, jen v nedotčené divočině. Proto jsem rád, že jsem tuto akci mohl jet se silnou a moc fajn partou, na kterou se zkrátka musíte spolehnout - ve sněhové bouři i v zasypaném stanu. Lukáš je mladý a velmi schopný průvodce. Nejvíc na mě udělalo dojem, jak si dokáže zachovat chladnou hlavu i v těch nejtěžších situacích a nezmatkovat. Cestovat s ním byla radost a intenzivní zážitek.

Sonka Ranušová

Přechod rumunské Rodny - PLNO, průvodce: Dan Born

Náš sprievodca bol Dan Born, dobrodruh telom i dušou! Jeho prvá akcia v úlohe sprievodcu a predovšetkým nášho parťáka. Je rozhľadený, zodpovedný a organizačne zdatný, je mladučký, ale počínal si skutočne prvotriedne! :-) Vyzdvihujem jeho obetavosť, dobré srdce, skrátka kvalitný človek. Vážim si ho ako človeka, aj ako profíka. Expedičný klub, buďte radi, že ho máte! :-) Je to talent, podržal v každej situácii a snáď sa ocitnem v budúcnosti na nejakej ďalšej výbornej výprave... ktovie.

Chválim celkovo organizačnú štruktúru Expedičného klubu a kvalitných sprievodcov, ktorí výpravy vedú. Dan Born je výborným sprievodcom, spokojnosť po každej stránke. Páčila sa mi možnosť miernej variability programu. Mala som tú česť ísť expedičným vozidlom Borúvka a teraz Opelom Vivaro, obe autá mali niečo do seba, ale tentokrát každopádne veľký komfort a väčšia bezpečnosť. Vďaka! Aby som nezabudla, skvelá parta rôznych ľudí mojej krvnej skupiny, ktorých som si obľúbila.

Čoraz viac mi Expedičný klub prirastá k srdcu, jeho fungovanie, atmosféra Expedičnej klubovne, široké spektrum expedícii vo svete a hlavne stále sa mi potvrdzuje, že moja voľba zostať žiť a pracovať v Brne bola dobrá! :-) Mám vás na dosah!! Času menej, ale motivácia s vami cestovať čoraz väčšia... Veľké ĎAKUJEM! :-)

Bolek Žemlík

Podzim v Transylvánii - Poslední místo, průvodce: Honza Švábenský

Byla to moje první výprava a tedy i první zkušenost s průvodcem, takže nemůžu srovnávat, ale obecně můžu říct, že Honza je prakticky ideální průvodce. Přestože šlo o výpravu pionýrskou a on sám se k jejímu vedení dostal dost na poslední chvíli, prakticky všechno proběhlo hladce a bez problémů. Přestože byl na většině míst poprvé, stejně jako my ostatní, nenechal se vyvést z míry. Sice jsme neřešili žádné krizovky, ale věřím, že i kdyby ano, určitě by je vyřešil. Večery se sice kvůli brzkému stávání moc neprotahovaly, ale i tak splnil průvodcovskou povinnost, totiž nekazil zábavu a chodil spát s posledními. Prdel byla i celkově, naslouchal názorům členů výpravy a všechno plynulo naprosto přirozeně. Takže, jestli jsou všichni vaši průvodci takoví, tak rozhodně nemám strach vydat se s EK prakticky kamkoli.

Na výpravě bych pochválil hlavně to, že nebyla kratší, protože to by byla fakt krátká, a pocitově byla krátká i tahle. Ale to jinak nejde ) . Jinak mě nejvíc bavil ten nejnáročnější program, tedy přechod hřebene hned druhý den. A pak cesta kolem potoka z Borsi po modré nahoru, ta je fakt luxusní a je prakticky prototypem toho, jak jsem si představoval přírodu v Rumunsku. Kromě toho taky rumunská kuchyně stála za to. No a z památek určitě opevněný kostel zanechal velký dojem - zas tolik tam k vidění není, ale je to něco pro nás úplně neznámého a určitě stojí za vidění. A taky rozhodně nemůžu zapomínat na to, jak jsme si sedli s ostatními - předem jsem znal polovinu výpravy, ale sešla se fakt výborná parta, a spolu s naprosto neuvěřitelným počasím z toho všeho nemohlo vzniknout nic než pobyt lepší než na Ostrově rozkoše. Nakonec bych pochválil ještě úplně poslední ubytování, to nemělo chybu. A taky pohodlné auto.. no a asi by mě toho napadlo i víc, ale to už stačí.

Pavel H.

Velikonoce v Transylvánii - PLNO, průvodce: Tereza Cupáková

Obecně bych pochválil všechno.. Konkrétně pak Terku s Honzou, dobrou partu, luxusní počasí a podmínky, brilantní načasování a posloupnost programu, celkově dobrou atmosféru.

Průvodkyně byla kvalifikovaná, profesionální a srdečná. Terka má krásnou povahu, je přátelská, komunikativní, dobrá duše se smyslem pro spravedlnost a s úctou k přírodě. Věnovala se nevtíravě všem účastníků zájezdu, obstarala zábavu s kytarou, výbornou mandlovoci a oplývala nakažlivou pozitivitou. :)

 

Lenka

Silvestr v rumunských Karpatech - PLNO, průvodce: Tom Cimr

Pochválila bych světýlka na bivaku! Vlastně všechno. Dobře zvládnutá organizace, a kde věci nešly podle plánu, Tom hned zařídil. Trek byl krásně vybraný. Prostě super akce. Tom se o nás krásně staral a sršel nakažlivým optimismem.

Tomáš Porwolik

Moldavsko, Ukrajina a Rumunsko , průvodce: Ondřej Švirák

Ondra je skvělý průvodce. Celý program měl perfektně připravený a v případě problémů měl připravené alternativy, co můžeme dělat. Na každém místě nám povykládal pár zajímavých informací. Veškeré papírování na hranicích i zařizování ubytování proběhlo hladce.

Sešla se úplně skvělá parta lidí a po celou dobu jsme se skvěle bavili. Navštívili jsme místa, do kterých bych se sám nevydal, ale s naším skvělým průvodcem jsem se cítil naprosto bezpečně a odnesl si skvělé zážitky. 

Bohužel jsme velkou část expedice strávili v autě. Dále jsme vinou osudu píchli 2 pneumatiky a na silnicích byly zácpy, takže jsme nestihli část programu v Rumunsku. Ale i tak patří tahle expedice mezi nejlepší zážitky v mém životě, fakt jsem si to užil.

Lenka

Rumunsko - Fagaraš, průvodce: Vít Dubec

I když se šla trasa prvně, Víťa to měl hezky vymyšlené, trasa byla perfektní, spoty na přespání taktéž. Víťa držel partu pospolu a snažil se uzpůsobit trasu i tempo tak, aby vyhovovala všem účastníkům. Skvělý nápad byl, jít trek z obou stran, potkat se na hřebeni s druhou skupinou a na závěr to všichni spolu hezky ukončit. Všechno boží !

Průvodce Víťu hodnotím milionem bodů z deseti. Je to zkušenej borec, přátelské povahy a svým úsměvem ohromil ženy, muže a i medvědi z okolí se na něj chodili dívat, jakej je to frajer.

Martin Jirman

Rumunsko - Godeanu na sněžnicích, průvodce: Lukáš Mádr

Lukáš to měl od počátku z mého pohledu neuvěřitelně těžké - zhoršující se počasí, postupně prohlubující se zdravotní indispozice jednoho člena výpravy atd.  Neznám veškeré faktory hrající roli při rozhodování se o dobrodružné ústupové cestě z hřebene třetí den a proto si toto rozhodnutí ani netroufám hodnotit. Co si dovolím hodnotit je charakter Lukáše - přátelský, ochotný vždy odpovědět na doplňující otázky např. k lavinové problematice. Libílo se mi, že se Lukáš neomezil jen na nějakou obecnou "přednášku" k lavinové problematice, kterou by si téma odškrtl z "to do listu".  Průběžně nám v praxi představoval např. jaký svah má jaký sklon, kde jsou převěje, nutnost bezpečných rozestupů atd. Postupně se v rámci výpravy musel logicky více zaměřit na indisponovaného člena výpravy, ale i přes to neopomínal z mého pohledu sledovat a hlavně se i ptát na kondici ostatních. Pomáhal všem členům výpravy s výběrem a následnou přípravou kempovacího místa, nabízel čaj, půjčil vlastní hůlku za tu zlomenou atd. Jeho práci v průběhu výpravy tedy hodnotím určitě kladně a rád se vydám na případnou další výpravu právě s Lukášem.

Na výpravě bych celkově pochválil pohodu, přátelskost, udržení dobré nálady v rámci celé skupiny a to i přes obtížné podmínky . Jednalo se o moji první výpravu v rámci Expedition clubu a potvrdil jsem si tedy jen to, že se nejedná o další "cestovku". Budu se těšit na další výpravu :).