Reference

Lenka

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Pochválila bych různorodost programu. Líbilo se mi, že jsme lozili po horách kde nebyl jednotvárný terén. Od travnatých porostů, přes kamenité skály, vyšlapané cestičky a technické vrcholky. Měli jsme možnost strávit den aktivního odpočinku na raftech, což bylo záživný a osvěžující proložení lezení po horách. Díky zastávkám v obchodech, hospůdkách a na chalupě jsme taky dostali možnost okusit Černohorskou kulturu. Za mě opravdu komplexní ochutnávka téhle krajiny. :)

Víťa je supr. Líbilo se mi, že neměl problém zasdílet a předat své zkušenosti. Nepohrdal ani mou neznalostí a naopak mi dokázal dobře poradit. Vždy se o nás hezky postaral a každý den dobře zorganizoval. Byť jsme se nedostali do vyloženě kritických situací i ty méně všední zvládl s přehledem a s humorem. Udělal na mě dobrý dojem.

Jana Králová

Silvestr v bosenských horách, průvodce: Martin Dubec

Tohle je vážně ten nejlepší způsob, jak ukončit starý rok a přivítat ten nový. Silvest v horách s bandou stejně laděných lidí je prostě přesně to, co chceš! Hlavně teda karaoke místních chlapců a pravou nefalšovanou bosenskou večeři, po který nemá kocovina šanci! :D Navíc jak se říká “Jak na Nový rok, tak po celý rok!” Takže doufám, že na cestách a s Expe! :) 

Katka Martínková

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Filip Vítek

Rozhodně chválím krásně vybraný trasy, byla jsem ohromená kolik krásnejch hor v Černé hoře vlastně je. Oceňuju i to, že jsme plán upravovali podle energie a přání ve skupině. Sedla mi skupina, užívala jsem si večerní ohně a společnej čas. Pro mě byl dobrej i balanc mezi časem v horách a civilizací.

S Filipem mě to hodně bavilo. Měla jsem z něj pocit, že je s náma rád a že je rád v horách a taky si to užívá, hodně jsem se nasmála nad jeho vtípkama a historkama a zároveň byla v klidu, že důležitý organizační věci hlídá, ale nehrotí. Přišlo mi, že hezky propojuje skupinu dohromady, pomáhá udržovat lehkost a dobrou náladu a taky ví jak a kdy někoho trochu hecnout, aby třeba vylezl na kopec, i když neví jestli na to má.

Marie Daňková

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Pochválila bych celou naši partičku. I když jsem byla ve skupině nejstarší, cítila jsem se s nimi moc dobře. Velká podpora a ochota pomoci a poradit. Moc se mi také líbil program, který byl pro nás připraven.

Martina byla skvělá. Uměla všechny podpořit, podržet a rozesmát ve správnou chvíli.Byla trpělivá ,společenská, stále v dobré náladě. Velice ochotná kdykoliv poradit a starostlivá. Uměla bezvadně propojit kolektiv. Měla neuvěřitelnou zásobu veselých historek. Velice ji děkuji za úžasnou podporu při výstupu na Maglič a pak samozřejmě i na cestě dolů. 

Jaroslav Kubicek

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Kdybych měl průvodce hodnotit hvězdičkami, tak bych jich dal pět:

 -   první za schopnost improvizace v proměnlivém počasí a terénu (krom sněžení bylo asi vše)

 -    druhá za hike v okoli Lukomiru

 -    třetí za odhodlaní dojet fakt až do Lukomiru po té "cestě"

 -    čtvrtá za vytrvalý optimismus ve všech situacích (ať už s řidiči na balkánských silnicích nebo s naší 12-člennou skupinou, která buď přicházela s 15 různými nápady co dělat dál anebo na věc naopak neměla vůbec žádný názor

 -    pátá hvězda za obětovaní své zraněné nohy (a snad né i zad) plus vše ostatní

Díky!

Sebastian Vrbík

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Petr byl jako průvodce perfektní, jde vidět ze už nějaké ty zkušenosti má a celou skupinu korigoval s prstem v nose a na prvním místě byla bezpečnost, lepšího průvodce sem si nemohl přát. A sedl mi i po té lidské stránce, neustále se zajímal jestli všichni mají vše a jsou ok, takže super, na další expedici bych chtěl jet zase s ním, tak snad to vyjde, ještě přemýšlím, co bych mu vytkl ať to nevypadá, jak kdybych byl zmanipulovaný a chválil ho do nebes, ale opravdu mě nic nenapadá. :)

Lenka Kristková

Bulharské hory na sněžnicích, průvodce: Standa Dadák

Velice se mi líbila různorodost této akce. Náročnost terénu byla proměnlivá a tak mohl člověk na chvíli i odložit hůlky a zablbnout si ve sněhu a pak si dát pořádně do těla. Jednodenní výlet na lehko v metrácích prašanu hezky proložil delší šlapání s krosnou v nekonečné mlze. Různorodost aktivit je určitě předností této expedice. Návštěva chrámu, wellnesska, tůra a pak i práce s lavinovkou. Takový malý workshop poskytl vhled do náročnosti práce s tímto vybavením, přišel mi hodně poučný, zajímavý a vlastně i zábavný. Mám z toho dobrý panický zážitek :D Zároveň byly skvělé i volnočasové aktivity a chápu, že je to už hodně i o účastnících a průvodci. Sešla se skvělá parta, která si užívala i hraní her, povídání si a rozjímání nad životem nebo třeba kopání záhrabu, což vyneslo celou expedici zase o úroveň výš.

Průvodce hodnotím jako velice optimistického člověka, co v potřebných momentech převezme odpovědnost za skupinu, zachová chladnou hlavu a najde nejvhodnější řešení vzniklé situace. Dokázal stmelit skupinu kuřáků i nekuřáků, pijanů i abstinentů a rozkecal i introverty :D Skvělá práce. 

Co k tomu dodat. S nadšením už vyhlížím další expedici a těším se, jaké nové lidi poznám a co se ještě naučím. :)

Ondřej Strnad

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Michal je člověk na svém místě, zábavný, pohodář co nezkazí srandu, perfektně naplánovaný program, super povídání z jeho cest. Navíc má rád The Offspring <3. Tímto bych se mu chtěl také omluvit za mou nechápavost při hraní Krycích jmen. 

Líbil se mi vyvážený mix kultury (historická část Sarajeva a pozůstatky olympijských staveb kolem něj) a turistiky po hřebenech ve Visočických horách s nádhernými výhledy. A taky super počasí! :)

 

Kateřina Škaldová

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Pochválit bych chtěla hned několik věcí. Logicky a smysluplně poskládaný program. Příjemné ubytovaní ve všech destinacích, zejména však u bratrů v horách, kde jsme strávili dvě noci. A moc si vážím taky odpočinkového odpoledne, které jsme strávili v Sarajevu v termálech.

Průvodce (pro nás interně označován jako trenér) znám již nějaký ten pátek, proto nebudu ve svém hodnocení zřejmě zcela objektivní. Nicméně Peťu hodnotím velice kladně. Věděl, co a jak, dokázal poradit, nasměrovat, vykomunikovat a když nevěděl, vše vygooglil. Krásně nás provedl celou expedicí, ale zároveň jsme měli volnost a možnost prozkoumávat Bosnu každý po svém. Vždy když bylo třeba rozhodnout o dalším průběhu akce, zeptal se na naše preference a přání, což považuju za opravdu dobrý tah. Nedá se zavděčit všem, ale většina v závěru stačí. Když už jsme mleli z posledního dokázal nás vyhecovat a odměnou nám byla malá překvapení typu vafle s nutellou a banánem na nejvyšší hoře Bosny a Hercegoviny. Sečteno a podtrženo byl Peťa nejlepší trenér, kterého jsme si mohli přát. Jela bych s ním hned někam znovu, cítila jsem z něj jistotu a cítila jsem se po celou dobu trvání akce v bezpečí.

Tomáš Gábor

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Parádní mix turistiky v horách a prozkoumávání kultury a historie Bosny. A taky skvělá parta lidí.

Petr je skvělý průvodce, oceňuji jeho osobní přístup. Vždy se s námi domluvil na programu dne a když zrovna nebylo úplně pěkné počasí, měl v záloze náhradní program. Celou dobu se o nás vzorně staral. Dík!

Pavel Pechman

Nejvyšší balkánské vrcholy, průvodce: Eva Mariánková

Eva byla naprosto super - připravená na všechno, domluva (na cokoliv) úplně v pohodě, hora trpělivosti a hlavně spíš parťák a kamarád.

Ač bych jindy preferoval víc punk, hodně se mi líbila připravenost ohledně vytipovaných míst na spaní. Nemuset v počasí, které jsme měli (vedro), jezdit dvě hodiny po okolí a hledat rozumné místo, ale naopak se místo toho pořádně najíst nebo vykoupat, bylo super. Byl jsem spokojený snad se vším kromě vlastní fyzičky a nevyhnutelného návratu domů.

 

Zuzana Marečková

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Ačkoliv časově byla výprava vlastně poměrně krátká, byla našlápnutá programem od začátku do konce, kombinace jednotlivých dní na střídačku ve městě a v přírodě dohromady vytvořila vyváženou mozaiku toho nejlepšího , co může Bosna nabídnout. Každý jeden východ (ano, mezi řádky chválím Martinu za to, že mě ráno dokázala vytáhnout ze spacáku) i západ slunce stál za to, stejně jako spousta drobných zastávek na zajímavých místech po cestě, závěrečný rafting byl taktéž super. Všichni se k sobě chovali hezky, bylo krásné sledovat, jak si i přes větší věkové rozdíly dokáží všichni popovídat, nikdo nikomu neodmítl pomoc, pokud ji potřeboval, všichni se vzájemně podporovali a tak všechno běželo hladce bez větších obtíží. 

Martina tuhle akci zvládla na výbornou, jako průvodce dokázala krásně namixovat profesionální, kamarádský a lidský přístup. Zafungovala jako studnice historických informací a souvislostí, databáze doplňujících dokumentů a filmů, jako neúnavný motivátor fyzicky méně zdatných účastníků výpravy, prokázala až tvrdohlavou vytrvalost při bránění ohně před bouřkou a kroupami, kreativně vyřešila drobné vyskytnuvší se problémy a tak dále, nemůžu ji přece glorifikovat až do nebes, aby nám zase moc nezpychla. :) Každopádně opravdu oceňuji její schopnosti komunikace prakticky s každým, nikoho neopomíjela a skutečně se snažila každého z nás podpořit, takže z některých vykřesala vskutku nečekané výkony.

Tereza Grafnetterová

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Fajn kombinace přírody a i nahlédnutí do města, ochutnávka místního jídla, rafty. Představovala jsem si, že pojedeme divočejší řeku, ale byla to nakonec velká sranda. Díky minivanu jsme byli dost flexibilní a mohli si v něm nechávat část vybavení. 

Vítek byl skvělý průvodce, uměl vyhodnotit situaci (bouřky :), najít hezká místa ke koupání, místa na spaní, podpořit při náročném výstupu/sestupu atd. Kytarový večírek byl báječnej. Snažil se, aby celá skupina byla spokojená a v pohodě a měl dost trpělivosti s naším specifickým humorem :)

 

Veronika Clausová

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Michal byl fakt super, udržoval v partě dobrou náladu a vždy byl otevřenej našim nápadům. Do programu přidal přespání v bivaku v horách a to bylo skvělý. V horách dával na všechny pozor, pomáhal méně zkušeným. Akorát musí trochu potrénovat Krycí jména. :D Dávám pět hvězdiček z pěti!

Na výpravě se mi líbilo všechno - super parta lidí, program a nezapomenutelné zážitky. Výpravy s Expe prostě stojí za to! Chudáci lidi kolem mě pak musí ještě dlouho poslouchat, co všechno jsem zažila.

Díky za to, co děláte! Jste boží! :)

Adam Vojtíšek

Bulharsko - Stará Planina, průvodce: Andrej Tkačuk

Pochválil bych určitě tu peckovní kombinaci horského treku s dobrým pivkem na okolních chatách. A pokaždé jiné večerní zakončení s příjemným chatařem s dobrou večeří vykuchtěnou stream přímo z jeho rukou. Vždy v trochu jiné atmošce na trochu jiném místě a v jiném prostředí, a s jinou partou ostatních turistů. 

Průvodce Andrej má charisma přirozené autority. Dokáže se skvěle postarat o skupinu, zastat zodpovědnost kde je třeba. Při řízení i na treku. V náročném terénu či výstupku dokáže pomoci či zvážit řešení v pravý okamžik. Andrej hýří pozitivní energií a upřímným zájmem, to vše Tě nabijí že chceš jít dál i když jsi třeba už dost unavený.