Reference

Martina Mácová

Výstup na Ararat, průvodce: Markéta Peggy Marvanová

Musím naší průvodkyni Peggy moc pochválit. Dokázala zvládnout skupinu složenou z lidí 17-55 let. Byla vždy milá a nápomocná v okamžicích, kdy to bylo třeba. Dotáhla osobně jednoho na mysli klesajícího účastníka až nahoru. S klidem, ale rozhodně řešila rozpojení skupiny i nedostatek vody. A kromě toho s ní byla velká legrace. Myslím, že bez ní by to byl jen poloviční zážitek.

Ještě jednou díky. Chtěla jsem dceři ukázat, že má i na výšky a to se prostě podařilo. Snad to bude jeden z jejich důležitých zážitků v životě.

Zbyněk Jaroš

Silvestr na Lýkijské stezce - Poslední 2 místa, průvodce: David Spáčil

Líbila se mi pestrost výpravy - mix treku, zážitků a jednodenních zajímavostí z Turecka (antické památky, hamman, paraglide).

Průvodce David je borec, má velký přehled, je komunikativní, flexibilní a strašně v pohodě. Velká spokojenost.

Nikča Mottlová

Výstup na Ararat, průvodce: Michal Just

Uvědomila jsem si, že kromě hlavního programu - Araratu - pro mě bylo velice fajn a odpočinkové, že jsem nemusela přemýšlet, kam jít na oběd/večeři, jaký je program… a všechno co přicházelo, tak bylo fajn. No a Ararat… tak to je zážitek sám o sobě a kromě ponožek navíc bych nic neměnila:)

Průvodce Michal je skvělej! Po pár dnech má člověk dojem, že ho zná mnohem déle. V krizi mi dobře pomohl. Díky moc za všechno! :)

Michal Švorčík

Výstup na Ararat, průvodce: Eva Mariánková

Evka byla úžasná. Brala vše velmi odpovědně. Měli jsme včas všechny informace. Snažila se i v mezičase shánět tipy na dobrý jídlo, zábavu.  Navíc s ní byla sranda.

Super destinace, jídlo, péče o nás. Duševní i materiální ?

Byla to pecka už teď přemýšlím kam s váma zas pofrčím!

Marek Netocny

Turecký Kurdistán: Ararat a Kačkar - PLNO, průvodce: Standa Dadák

Pochválil bych program! Skvělé místní průvodce, partu a samozřejmě i našeho průvodce.

Standa zcela splnil vše, co jsem od něj čekal. :) Dává cestě příjemný punkovy nádech, který u Expe vyhledávám. Na druhou stranu, když jsme byli s odvahou na místech, která nejsou pro nikoho :), tak jsem se na něj mohl zcela spolehnout a věřil jsem mu.

Martin Žejšek

Výstup na Ararat, průvodce: Michal Just

Byl to pro mě první výlet s expe, takže to byl trochu krok do neznáma, obvykle jezdíme s přáteli po vlastní ose. Ale vše vyšlo na jedničku, parta 10 lidí se sešla skvělá a určitě to nebyla moje poslední dovolená s vámi.

Průvodce Michal byl super, organizačně i lidsky mi sedl perfektně a až budu přemýšlet nad další dovolenou s expe, tak určitě budu nejdříve koukat, co jede on :) 

František Soudek

Turecký Kurdistán: Ararat a Kačkar - Poslední místo, průvodce: Honza Švábenský

S Johnem jako průvodcem jsem spoko. Je to inteligentní mladík s bohatými zkušenostmi, které nám po celou dobu výpravy předával ať už prakticky nebo formou jeho cestovatelských příběhů. Horami nás provedl bezpečně až do cíle. Vždy byl ke všem ochotný a aktivně šířil týmového ducha. Ze své strany bych řekl, že jsme si s Johnem sedli a dokázali jsme spolu sdílet názory, hodnoty i smysl pro humor. Určitě s ním rád pojedu znovu!

Jan Novák

Výstup na Ararat, průvodce: Eva Mariánková

Eva je úžasný člověk. Velmi vlídná a upřímná osoba s velkých pochopením a schopností motivovat. Pod jejím vedením jsem se cítil bezpečně. Umí zavelet a i dělat legraci, což je velmi důležité.

Úžasně vyvážená poznávačka kultury a makačka na kopci. Vřele doporučuji a těším se na další!

 

Bára Kolaříková

Výstup na Ararat - PLNO, průvodce: Daniel Bokiš

Ač nám počasí moc nepřálo, akce neměla chybu! Nejvíc se mi líbila rozmanitost programu - od výstupu a všeho co k němu patří, přes relax ve formě tradičního hammamu, poznávání místní kultury a kuchyně. Prostě krásně vybalancovaný mix toho nejlepšího v jednom týdnu!

Dan je skvělým průvodcem, který nepodcenil žádnou část výpravy! Ještě před začátkem akce nám podrobně rozepsal důležité informace a odpovídal na všechny naše dotazy. Při výstupu pak dával pozor, jestli aklimatizace správně zafungovala a všichni se cítili dobře, abychom měli vyšší šanci dosáhnout společně vrcholu. Dan se věnoval každému individuálně a poslouchal všechny podněty a přání, která hned zrealizoval. :)
Není co bych vytkla, opravdu moc povedená akce, díky za to!

Dada Slavkovská

Výstup na Ararat - PLNO, průvodce: Markéta Peggy Marvanová

Bol to zážitok na celý život. Pochválila by som, že expedice splnila (dokonca sem tam prekonala) očakávaný level zimy, diskomfortu, bolesti nôh a potom zaslúženej odmeny vo forme jedla, lázní a baklavy. Za mňa 11/10, absolútna spokojnosť, bolo to to pravé dobrodružstvo! ❤️

Peggy bola ako průvodce výborná. Trpezlivá, správne akčná a hlavne extrémne starostlivá. Vždy sa zaujímala, či máme čo jesť/piť, či niekomu nie je zima alebo zle. Plus dokáže zjesť dvojité porce kebabu a let’s be real, to je najdôležitejšie. :)

Denisa Zemanová

Výstup na Ararat, průvodce: Markéta Peggy Marvanová

Byla to moje první výprava s Expe a určitě ne poslední! Bezvadný itinerář, úžasnej styl celé výpravy, celé mi to prostě skvěle sedlo :) Hodně mě taky bavilo, že se člověk dostane i víc mezi místní a kam by se třeba úplně sám neodvážil, např. čaj s pastevci. Sešli jsme se skvělá parta lidí a věřím, že všichni jsme si to užili fakt naplno! Průvodkyně Peggy je skvělá a je s ní prdel! :D 

Lucia Hudecová

Výstup na Ararat, průvodce: Eva Mariánková

Vyvážená kombinace výkonů v přírodě a památek. Dostatečná aklimatizace (před odjezdem jsem se trochu bála, jestli není postup moc rychlý, ale bylo to OK). Na kopec jsme všichni úspěšně vyšli, nikdo neměl výškovou nemoc, vyšlo nám počasí a dostali jsme zkušeného lokálního průvodce, takže dobré :) 

Evka je kvalitní průvodkyně, má hodně zkušeností, a dá se na ni spolehnout, když se objeví nějaká komplikace. Snaží se využít čas na maximum, což je super :) 

Tomáš Krejčí

Výstup na Ararat - PLNO, průvodce: Tom Cimr

Určitě chválím lidi, co se o to všechno starali - Tom, lidi v Expe, Anežka v Dogubajazid, Rašíd, Osman. Tom Cimr je super týpek. Zkušenej, vyklidněnej. Dodával celé akci takovou uklidněnou a jistou atmosféru. Je parádní profík a supr kámoš. S ním kdykoli znovu kamkoli.

Celkově se sešla dobrá parta. Hezkej kopec. Netradiční pohled na Turecko. Užívej, jak to jde a jak to máš rád. Život máme jen jeden a druhá šance nebude. Ahóój!

David

Výstup na Ararat, průvodce: Markéta Peggy Marvanová

Sešla se bezva parta lidí se společnými zájmy, kteří si užili výstup i doprovodné akce. Zajištění celé výpravy bylo bezchybné. A když se něco zadrhlo, průvodkyně to hned vyřešila ke spokojenosti všech. Peggy byla výborný parťák do hor i při společných akcích ve městě a turistických poznávačkách.

Eva Zajícová a Josef Zajíc

Turecký Kurdistán: Ararat a Kačkar - PLNO, průvodce: Standa Dadák

Sešla se prima parta na krásném místě a myslím, že to byla jízda. Pro nás poprvé s neznámou skupinou lidí na stejné vlně, se kterou jsme se dost nasmáli, takže jsem si prodloužili život pozitivní energií a ještě si odvezli milé vzpomínky a zážitky. Líbila se mi rozmanitost skupiny a povah, které se sešli, také otevřenost a upřímnost lidí cestujících pospolu, to je asi to TOP, co bych chtěla vypíchnout. Moci se spolehnout na průvodce je v horách to nejdůležitější a tam jsem měla pocit i z velmi časté Standovi improvizace, jeho klidu a stálého úsměvu, že se nemusím bát deště ani medvěda, takže paráda! Díky moc, já jsem spokojená a Josef prý nemá v povaze být nespokojený, takže za nás deset hvězd z deseti.