Reference

Pavel Pechman

Nejvyšší balkánské vrcholy, průvodce: Eva Mariánková

Eva byla naprosto super - připravená na všechno, domluva (na cokoliv) úplně v pohodě, hora trpělivosti a hlavně spíš parťák a kamarád.

Ač bych jindy preferoval víc punk, hodně se mi líbila připravenost ohledně vytipovaných míst na spaní. Nemuset v počasí, které jsme měli (vedro), jezdit dvě hodiny po okolí a hledat rozumné místo, ale naopak se místo toho pořádně najíst nebo vykoupat, bylo super. Byl jsem spokojený snad se vším kromě vlastní fyzičky a nevyhnutelného návratu domů.

 

Jaroslav Kubicek

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Kdybych měl průvodce hodnotit hvězdičkami, tak bych jich dal pět:

 -   první za schopnost improvizace v proměnlivém počasí a terénu (krom sněžení bylo asi vše)

 -    druhá za hike v okoli Lukomiru

 -    třetí za odhodlaní dojet fakt až do Lukomiru po té "cestě"

 -    čtvrtá za vytrvalý optimismus ve všech situacích (ať už s řidiči na balkánských silnicích nebo s naší 12-člennou skupinou, která buď přicházela s 15 různými nápady co dělat dál anebo na věc naopak neměla vůbec žádný názor

 -    pátá hvězda za obětovaní své zraněné nohy (a snad né i zad) plus vše ostatní

Díky!

Martin Čerňan

Bulharsko - Stará Planina, průvodce: Honza Švábenský

Honza byl po celou dobu velmi profesionální, skupinu podporoval, určitě bych se s ním nebál vyrazit na další akci. A spolehlivě řídil většinu cesty. Významnou výhodou akce bylo spaní na chatách, akce je tak vhodná i pro méně zdatné turisty, kteří nechtějí nosit vše na zádech. Termín na konci září je ideální, na horách je pořád příjemně a je šance na stabilní počasí. :)

Martin Čerňan

Makedonie na sněžnicích - PLNO, průvodce: Markéta Peggy Marvanová

Určitě je potřeba pochválit destinaci - Makedonie je skvělá volba pro zimní zájezdy, rozlehlé, vysoké hory a málo lidí.

Průvodkyně Peggy je jednoznačně tahoun a teamový hráč. Snažila se vždy slabší členy podpořit a pomoct jim. 

Šárka M.

Za lezením na Balkán - Bosna, Chorvatsko, průvodce: Jan Haráč

S Expe jsem byla poprvé, především jsem kvůli vlastní průvodcovské činnosti jsem chtěla pro srovnání vidět, jak to (nejen) organizačně chodí i jinde. Největší výhodou Expe je za mne určitě větší volnost v organizaci, která se díky malému počtu účastníků může přizpůsobit potřebám skupiny. Dále je super "netradiční" poznání dané země - nejezdí do turisticky profláknutých míst, ale spíše tam, kde moc turistů není a navíc se spí venku, což zážitky ještě prohloubí. :) Průvodci dávám 10 bodů z 10ti! Honza je super, lezeckou metodiku má v malíčku a navíc má hodně crazy historky. :D Za mě super akce a ráda někam s vámi pojedu znovu. 

Lenka

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Pochválila bych různorodost programu. Líbilo se mi, že jsme lozili po horách kde nebyl jednotvárný terén. Od travnatých porostů, přes kamenité skály, vyšlapané cestičky a technické vrcholky. Měli jsme možnost strávit den aktivního odpočinku na raftech, což bylo záživný a osvěžující proložení lezení po horách. Díky zastávkám v obchodech, hospůdkách a na chalupě jsme taky dostali možnost okusit Černohorskou kulturu. Za mě opravdu komplexní ochutnávka téhle krajiny. :)

Víťa je supr. Líbilo se mi, že neměl problém zasdílet a předat své zkušenosti. Nepohrdal ani mou neznalostí a naopak mi dokázal dobře poradit. Vždy se o nás hezky postaral a každý den dobře zorganizoval. Byť jsme se nedostali do vyloženě kritických situací i ty méně všední zvládl s přehledem a s humorem. Udělal na mě dobrý dojem.

Tereza Šimková

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Moc se mi líbila kombinace návštěvy města, urbexu a zároveň krásných treků na horách. A to vše za pár dní :) 

Zbyněk byl super průvodce - nejvíce cením rychlé rozhodování ať už šlo o výběr restaurace, trasu nebo třeba úplnou změnu plánu kvůli počasí. Zároveň je to pohodový kluk se zajímavými historkami a zkušenostmi. 

Díky moc, že jste nás vzali sebou jako extra posilu výpravy! :) Moc si toho vážím, byl to skvělý způsob strávení konce roku a určitě to nebyla moje poslední výprava. 

Zuzana Marečková

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Ačkoliv časově byla výprava vlastně poměrně krátká, byla našlápnutá programem od začátku do konce, kombinace jednotlivých dní na střídačku ve městě a v přírodě dohromady vytvořila vyváženou mozaiku toho nejlepšího , co může Bosna nabídnout. Každý jeden východ (ano, mezi řádky chválím Martinu za to, že mě ráno dokázala vytáhnout ze spacáku) i západ slunce stál za to, stejně jako spousta drobných zastávek na zajímavých místech po cestě, závěrečný rafting byl taktéž super. Všichni se k sobě chovali hezky, bylo krásné sledovat, jak si i přes větší věkové rozdíly dokáží všichni popovídat, nikdo nikomu neodmítl pomoc, pokud ji potřeboval, všichni se vzájemně podporovali a tak všechno běželo hladce bez větších obtíží. 

Martina tuhle akci zvládla na výbornou, jako průvodce dokázala krásně namixovat profesionální, kamarádský a lidský přístup. Zafungovala jako studnice historických informací a souvislostí, databáze doplňujících dokumentů a filmů, jako neúnavný motivátor fyzicky méně zdatných účastníků výpravy, prokázala až tvrdohlavou vytrvalost při bránění ohně před bouřkou a kroupami, kreativně vyřešila drobné vyskytnuvší se problémy a tak dále, nemůžu ji přece glorifikovat až do nebes, aby nám zase moc nezpychla. :) Každopádně opravdu oceňuji její schopnosti komunikace prakticky s každým, nikoho neopomíjela a skutečně se snažila každého z nás podpořit, takže z některých vykřesala vskutku nečekané výkony.

Tomáš Gábor

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Parádní mix turistiky v horách a prozkoumávání kultury a historie Bosny. A taky skvělá parta lidí.

Petr je skvělý průvodce, oceňuji jeho osobní přístup. Vždy se s námi domluvil na programu dne a když zrovna nebylo úplně pěkné počasí, měl v záloze náhradní program. Celou dobu se o nás vzorně staral. Dík!

Gabča

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Filip Vítek

Filip je super průvodce, vnímá skupinu a umí velmi rychle a dobře zareagovat na různorodost skupiny. Je profesionální, lidský a je s ním sranda. Celkově bych pochválila krásné treky a výhledy, super místa na stanování, různorodost, průvodce a raft (konkrétně skákání ze skály do řeky během raftů).

Děkuji za expedici :)

Natália Gachallová

Nejvyšší balkánské vrcholy, průvodce: Eva Mariánková

Super parta a průvodce. Líbilo se mi střídání dnů v horách s odpočinkovějšími dny na přesuny a památky/kulturu. Program byl nabitý, ale v případě potřeby i dost flexibilní na to, aby se všichni cítili v pohodě.  Nemůžu vytknout zhola nic.

Evka byla naprosto skvělý průvodce, na kterého byl spoleh, vše klapalo skvěle, každý problém vyřešila s grácií a nepokazila žádnou srandu. Organizace na jedničku a i lidsky jsme si, myslím, dost sedli.

Díky moc, Evi! Bylo to super!

 

Ivana Syrovátková

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Zbyněk je proste KRÁL! Ďakujem za skvelú organizáciu, schopnosť jasne určiť hranice, aby sme nešli do zbytočných rizík, za príjemnú atmosféru počas celej akcie, obohacujúci historický výklad a veškeré spoločné rozhovory.  

Mám nesmiernú radosť z toho, aká skupina sme sa zišli. Vytvorili sme si naše skupinové "príjemno" a každý deň som sa tešila na nové zážitky a spoločne strávený čas. Na expedícií bolo zo všetkého kúsok, čo mi vyhovovalo. Potúlať sa po Sarajeve, ale potom si užiť aj prírodu mimo civilizácie. Nevyšiel nám síce program úplne podľa predstáv, ale vďaka za to, že sme sa dokázali dohodnúť na náhradných riešeniach. Bola to moja prvá výprava s Expe a mala som trochu obavy, aké to bude, ako to zvládnem, lebo rada prejdem čokoľvek a kdekoľvek, ale nie som až tak najrýchlejší typ. Veľmi som si to však užila a ďakujem za všetko krásno!

Ondřej Strnad

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Michal je člověk na svém místě, zábavný, pohodář co nezkazí srandu, perfektně naplánovaný program, super povídání z jeho cest. Navíc má rád The Offspring <3. Tímto bych se mu chtěl také omluvit za mou nechápavost při hraní Krycích jmen. 

Líbil se mi vyvážený mix kultury (historická část Sarajeva a pozůstatky olympijských staveb kolem něj) a turistiky po hřebenech ve Visočických horách s nádhernými výhledy. A taky super počasí! :)

 

Tereza Grafnetterová

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Fajn kombinace přírody a i nahlédnutí do města, ochutnávka místního jídla, rafty. Představovala jsem si, že pojedeme divočejší řeku, ale byla to nakonec velká sranda. Díky minivanu jsme byli dost flexibilní a mohli si v něm nechávat část vybavení. 

Vítek byl skvělý průvodce, uměl vyhodnotit situaci (bouřky :), najít hezká místa ke koupání, místa na spaní, podpořit při náročném výstupu/sestupu atd. Kytarový večírek byl báječnej. Snažil se, aby celá skupina byla spokojená a v pohodě a měl dost trpělivosti s naším specifickým humorem :)

 

Jan Novák

Řecké hory - PLNO, průvodce: Honza Bořil

Brňák co je zvyklý na zimu v říjnu, byl překvapený 30 stupňovým vedrem v Řeckých horách. Bylo to ale příjemné. Olymp je pro mě místem plným tajemstvím a pozitivní energie. Nejen dosažením vrcholu Mytikas, ale i samotná cesta pro mě byla zážitek a splněným snem. Mám chuť zase vyrazit.

Průvodce Honza je běžící ďábel, který za sebou táhne svět. Profesionální přístup a přátelské vystupování. Dokáže namotivovat, ale taky velet. Všechny vlastnosti vůdce. Až těsně pod vrcholem Olympu jsem pochopil, že je i velmi starostlivý. Svoje ovečky nepouští z očí. Co mu chybí na věku, to dohání důvtipem. Ať leze co nejvýš, ale ať nezapomíná, že blízko slunce je opravdu horko.